Summer's Gone Önemli Bilgilendirme
Merhaba,
Öncelikle odadaki fili ele alacağım.
Birçok kişi artık Summer's Gone Patreon sayfasının silindiğini ve bununla birlikte gelirin %70'inin bir gecede yok olduğunu duymuştur.
En sık sorulan sorulara bir bakalım.
Neden sildiler?
Çünkü beyaz listeye eklenip incelenmeden önce yeni bir hesap oluşturmama izin verilmiyordu. Elbette yeni bir hesap oluşturmadım, ama anlam karmaşasına kapılmayalım.
Ayrıca WIAB'ın 2024'te neden yasaklandığını da hala bilmiyorum, çünkü destek ekibi benim her mesajımı görmezden geldi ve yurtdışında yasal bir mücadele verecek param yoktu.
Ama SG sayfasını geri alma şansım %0.
Lütfen bana "Ama denedin mi-" diye yazma. İnan bana, birader. Denedim.
Bırakın gitsin, biz önümüze bakalım.
Oyunları bırakacak mısınız?
Canım oğlum... Bu oyunları yaratmak günümün en önemli olayı. Bugün yapacağım render'ları düşünerek uyanıyorum ve yatağa girerken Sonya ile gelecekteki buluşmam için o kadar harika bir fikirle yatıyorum ki, Chapters'ı atlamak istiyorum.
Para kazanmak istiyor muyum?
Evet. Ben robot değilim ve günde 12 saatimi oyunlara harcıyorum. Oysa özgeçmişimde güzel duracak bir işte çalışabilir veya pratik yapabilirdim; hem de çok daha az saat ve çok daha az zihinsel yorgunlukla.
Yaptığım işi sevmeme rağmen, görmezden gelemeyeceğim kişisel hedeflerim de var; aksi takdirde 30'lu yaşlarımın sonlarında, oyunları bitirmiş, sosyal olarak izole olmuş ve hakkımda yayılan en iğrenç dedikodularla dolu bir posta kutusuyla uyanacağım.
Bir gün bir ailem olsun istiyorum ve oyun geliştirme yoluyla onlara bakabilmeyi çok isterim. Ben bir bağımsız geliştiriciyim, milyon dolarlık bir şirket değilim.
Ama asla yalvarmayacağım.
Lütfen bana acıdığınız için destek olmayın, bunu oyunları sevdiğiniz ve bitmesini istediğiniz için yapın.
Yazıklar olsun bibilere.
Genellikle saçma sapan konuşmalara cevap vermem, ne olursa olsun ama bir şey beni hafifçe güldürdü.
Bir arkadaşım, son 6 yıldır gece gündüz çalışarak elde ettiğim servetin büyük bir kısmını kaybetmemi kutlayan çok sayıda insan olduğunu söyledi.
Ve bazı isimleri duyunca, onları yıllar öncesinden hatırlayınca, ne olursa olsun onlar kadar mutsuz olmayacağımı bilerek gülümsedim.
Yıllar sonra bile, onların zihninde hâlâ kira ödemeden yaşıyorum. Ne anlamsız bir varoluş.
Beni gülümsettiğiniz için teşekkürler çocuklar.
Bu durum gelişimi etkileyecek mi?
Elbette.
Desteğimin yaklaşık %80'ini oyuna geri yatırıyorum, dolayısıyla orta vadede gelirimin %70'ini kaybetmenin bir etkisi olacak.
Yaygın inanışın aksine, ben bankada para kazanmıyorum.
İki ay boyunca (SG ve WIAB Steam sürümleri) para kazandım (önceki seviyeme göre, diğer oyunlarla değil. Steam vb. oyunlarda ortalama bir seviyedeyim.)
Steam %30 alıyor, hükümetim de yaklaşık %50 alıyor. (Gelir, işletme vergisi + sosyal güvenlik vergisi) ve geri kalanla varlıklardan, müziğe, enerjiye, kiraya ve yemeğe kadar tüm faturaları ödemem gerekiyor.
İyi haber şu ki, paramı boşa harcamıyorum ve 2. Sezon için 5 haneli değer aralığında varlıklar ve müzik lisansları satın aldım.
2. sezon zaten müzik ve içeriklerle dolu.
Bu durum düzelene kadar artık herhangi bir varlık veya müzik satın almayacağım. Elimdekileri yeniden kullanıp Blender'da kendim basit varlıklar oluşturacağım.
Gelişimi gerçekten bitirebilecek iki şey vardır. İflas ve stres kaynaklı hastalıklar.
Peki neler etkilenecek?
Mantıksal olarak önümüzdeki 3-6 ay içerisinde hiçbir şeyin değişmesi beklenmiyor.
Biraz birikimim var ve SubscribeStar/Epic/Steam/GOG'dan hâlâ destek alıyorum. Elbette, artık 2021 seviyelerine geri döndüm ama bunu başaracağım.
Hala eskisi kadar render üretebiliyorum ama etkilenen şey ruh sağlığım.
Son 450 gün hiç iyi geçmedi. WIAB'ın tüm gelirini kaybetmekten, üç aile üyemin vefatına, hatta birinin tam onu ziyarete gideceğim gün ölmesine, Berlin'de olduğum ve yokken PC render'ını hazırlamakla meşgul olduğum için gidememeye, Berlin'den ayrılmak zorunda kalmaya ve şimdi de SG'nin Patreon'daki tüm geçmişini kaybetmeye kadar.
Yakın gelecekte olabildiğince üretken olmak için elimden geleni yapacağım ve bu büyük güncellemeyi yayınlamak muhtemelen bana gerçekten rahatlama sağlayabilecek tek şey olacak.
Bir süre ruh sağlığıma dikkat etmem, onu biraz sevmem gerektiğini biliyorum... Yani, artık tüm resmi sayfalar biraz daha sıkı denetlenecek.
"Oyunlar asla bitmeyecek" gibi yorumlar artık silinecek, ayrıca şu anda ihtiyacım olmayan diğer saçmalıklar da silinecek.
Eleştiri yapabilirsiniz ama şartları göz önünde bulundurun.
Ancak Patreon kapandığı için, yaklaşan güncellemeyle birlikte Steam ve GOG'da yayınlamam gerekecek. Sadece SS'de yayınlayamam çünkü çok özel bir kitleye hitap ediyor.
Belki o zamana kadar yeni bir Patreon sayfam olur, göreceğiz.
Yani, Steam/GOG hazırlıklarını yapmam ve Steam'in yetişkin oyunlarının erken erişimde yayınlanmasını yasaklayıp yasaklamadığını öğrenmem gerekiyor.
Ayrıca "Stove" adlı Kore merkezli bir mağazayla da iletişim halindeydim. Geçen yıl bana ulaşmışlardı ama gerçekten incelemeye vaktim olmamıştı.
Ama oyunumun profesyonel olarak Korece'ye çevirip kâr elde edemeyecekleri kadar uzun olduğunu söylüyorlar. Yani, iyi bir Korece çeviri alana kadar orada piyasaya süremeyeceğim. Makine/yapay zeka çevirisi değil.
Sadece İngilizce versiyonunu yayınlamamı istediler ama bu aptalca olurdu.
Ama beyler…
Köln'de "Et kütt wie et kütt." -> "Ne olursa, olur." diye bir söz vardır.
Ben vazgeçmeyeceğim, umarım siz de vazgeçmezsiniz.